Fietsendragers: de keuze is reuze maar waar moet je op letten?

We fietsen meer dan ooit. Niet zo gek, want de frisse buitenlucht doet ons goed. Het is de perfecte manier om wat energie kwijt te kunnen en je hoofd leeg te maken. Voor degene die het graag wat verder opzoekt is een fietsendrager geen overbodige luxe. Ga je erop uit met de fiets en heb je een fietsendrager nodig? Wij geven je graag wat extra informatie.

Snel naar:
Bevestigingsmethode
Fietsendrager voor elektrische fietsen
Aantal fietsen
Eigenschappen fietsendragers
7 of 13-polige stekker
Speciale fietsen
RMC trekhaak

Bevestigingsmethode

Wil je de fietsendrager op de trekhaak, op het dak of op de achterklep?

Op de trekhaak

De fietsendrager voor op de    trekhaak heeft een handige hoogte, dit maakt het op- en afladen makkelijker en zo hoef je de fietsen niet hoog te tillen. Een trekhaakdrager wordt eenvoudig om de kogel van de trekhaak geklemd.


Voor- en nadelen:

+ Geschikt voor zwaardere fietsen zoals e-bikes
+ Eenvoudig te monteren
- Zicht door de achterruit is beperkt
- De kofferbak kan bij sommige modellen niet open

Op het dak

De fietsendrager voor op het dak is   ideaal voor als je geen trekhaak    hebt of wanneer je de trekhaak wilt gebruiken voor een caravan of vouwwagen. Daarnaast kun je de dragers ook voor andere zaken gebruiken, zoals een dakkoffer.


Voor- en nadelen:

+ Geen trekhaak nodig
+ Zicht door de achterruit
- Je moet de fietsen hoog boven je hoofd tillen
- Meer brandstofverbruik door  een grotere luchtweerstand

Op de achterklep

De achterklepdrager bevestig je aan de achterklep van je auto. Door de montage op de achterklep blijven achterlichten en de kenteken-plaat zichtbaar. Daarnaast is de drager eenvoudig te bevestigen met klemmen of spanbanden.


Voor- en nadelen:

+ Geen trekhaak nodig
+ Eenvoudig te bevestigen
- Meestal heeft een achterklepdrager een laag draagvermogen
- Doordat de drager op de   achterklep zit is de kofferbak niet bereikbaar


Fietsendrager voor elektrische fietsen

E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsen en hebben meestal ook bredere banden en dikkere framebuizen. Het is aan te raden om voor een fietsendrager te gaan die speciaal is ontworpen voor elektrische fietsen. Een elektrische fiets weegt rond de 25kg, dus let bij de aanschaf van een fietsendrager goed op het draagvermogen. Wil je twee elektrische fietsen meenemen, dan moet de fietsendrager een draagkracht hebben van 60kg. Dakdragers en achterklepdragers zijn vaak niet sterk genoeg, dus is het verstandig om voor een trekhaakdrager te kiezen.

Veel E-bikes hebben een afneembare accu, als je deze in de kofferbak legt schilt dat al snel 3kg per fiets. Daarnaast zijn er ook elektrische fietsen met een middenmotor, dit is geen probleem die passen gewoon op de fietsendragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Tip! Met een handige oprijgoot rol je jouw elektrisch fiets zo in de drager. Scheelt weer wat krachtinspanning.


Aantal fietsen

Afhankelijk van het model kun je tussen de 1 en 4 fietsen meenemen. De meeste fietsendragers zijn geschikt voor 2 fietsen. Sommige fietsendragers kun je uitbreiden door een extra adapter te plaatsen. Let er wel op dat de belasting van de desbetreffende fietsendrager gelijk blijft. Fietsendragers voor op het dak en voor op de achterklap kunnen doorgaans beladen worden met maximaal 3 fietsen. Ga je er met een groep vrienden op uit en nemen jullie 4 fietsen mee, dan maak je de meeste kans met een fietsendrager voor op de trekhaak.

Shop een fietsendrager voor het aantal fietsen:

1   2   3   4

Eigenschappen fietsendragers

Kantelbaar

Veel nieuwe trekhaakdragers zijn voorzien van een kantelmechanisme. Een groot voordeel hiervan is dat je gewoon bij de achterklep van je auto kunt. Zelfs wanneer de fietsen nog op de fietsendrager staan. Ideaal wanneer je de boodschappen in of uit de auto moet laden.

Inklapbaar

Een voordeel van een inklapbare fietsendrager is dat je de drager efficiënt kunt opbergen in  je kofferbak of schuur. Daarnaast is een opvouwbare fietsendrager makkelijker te transporteren en ook eenvoudiger op de trekhaak te plaatsen.

Lift

Sommige fietsendrager zijn voorzien van een ingenieus liftsysteem. Met een bedieningspaneel kun je de fietsendrager naar beneden of naar boven bewegen. Zo rij je eenvoudig de fietsen op de drager en zet je de fietsen zonder al te veel inspanning op de drager. Het liftsysteem werkt alleen met een 13-polige aansluiting.

7 of 13-polige stekker

Het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige stekker is dat de laatste over meer functie beschikt. Een 7-polige stekker voorziet in de basisverlichting, zoals remlichten en knipperlichten. Een 13-polige stekker heeft meer functies en voorziet de fietsendrager ook van achteruitrijverlichting en mistachterlicht. Onze fietsendragers zijn voorzien van een gecombineerde 7-13 polige stekker. De stekker is aan twee kanten te gebruiken. Een kant heeft een 7-polige aansluiting, de andere kant een 13-polige. Groot voordeel hiervan is dat je nooit met een adapter hoeft te werken om de fietsendrager aan te kunnen sluiten. De meeste auto's worden uitgerust met een 13-polige aansluiting, maar in het rijdend wagenpark zijn er nog heel veel auto's met 7-polige aansluitingen. Heeft jouw auto een 7-polige aansluiting en de fietsendrager een 13-polige aansluiting? Geen probleem, want dat los je eenvoudig op met een verloopstekker.

Speciale fietsen

Sommige mountainbikes, racefietsen of gravelbikes zijn gemaakt van carbon. Dit materiaal heeft veel voordelen maar is ook erg kwetsbaar. Vaak gaat de voorkeur uit naar het vervoeren op dakdragers, omdat de fiets aan de voorvork wordt bevestigd en hierdoor raakt de fiets minder snel beschadigd. Veel leveranciers spelen in op de toename van carbon fietsen en maken speciale trekhaakdragers voor sportfietsen. De dragers zijn voorzien van klemmen die je nooit te strak kunt aandraaien, zo kun je zorgenvrij je carbon fiets meenemen op een trekhaakdrager. Scheelt weer in de brandstofkosten.

Al onze fietsendragers zijn geschikt voor mountainbikes. Alleen voor fietsbandenmaten boven de 60mm breedte (2.35 inch) zijn XL wielstoppers nodig. Deze zitten standaard op de Spinder, optioneel voor de Touring Flex II/III en helaas niet leverbaar voor andere modellen. De XL wielstoppers zijn geschikt voor bandenmaten tot en met 82mm (3.25 inch). 

In principe zijn al onze fietsendragers geschikt voor kinderfietsen. Alleen de Amber modellen kennen een minimale wielbasis van 80cm. Ook ligfietsen kunnen op de fietsendragers worden bevestigt, echter is dit wel afhankelijk van de wielbasis van de ligfiets en de mogelijkheid om deze met het frame aan de drager vast te zetten. 

Fietsendrager accessoires

Naast fietsendragers kun je bij ons ook terecht voor handige accessoires, die het gebruik van de drager makkelijker en/of veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan een oprijgoot die je aan de fietsendrager vastklikt, waardoor je de fietsen eenvoudig op de fietsendrager rijdt. Of een verloopstekker waarmee je van een 7- polige stekker een 13-polige stekker maakt. Maar denk ook aan een uitbreidingsset waarmee je een extra fiets mee kunt nemen. Beschermhoezen, opbergtassen, geleidebussen, achterlichten, spanbanden, je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het.

RMC-trekhaak

Heb jij een hybride of een elektrische auto met weinig trekvermogen? Hiervoor zijn speciale trekhaken ontwikkeld, namelijk de RMC en de RMC pin. Je kunt deze trekhaak niet gebruiken voor aanhangers, maar wel voor fietsendragers tot een bepaald gewicht. De RMC-trekhaken tot eind 2018 zijn voorzien van een metalenstripje aan de bovenkant van de kogel. Na 2018 is dit metalenstripje vervangen door het type RMC pin die aan beide zijden is voorzien van een metalen pin. Dankzij dit obstakel kunnen helaas niet al onze fietsendragers op de trekhaak bevestigd worden. De Easyfold 923 en de VeloCompact 925 van Thule kunnen op beide RMC-trekhaken bevestigd worden. De VeloCompact en de Europower 916 van Thule passen beide alleen op de RMC-pin.

Merken fietsendragers bij ANWB:

Neem je fiets(en) gemakkelijk mee op de auto. Bij ons vind je verschillende merken fietstendragers, waaronder fietsendragers van ons eigen merk.

ANWB fietsendragers

De ANWB fietsendragers zijn degelijk, stabiel en dat voor een goede prijs. De ANWB Compact is een zeer geschikte fietsendrager voor incidenteel gebruik. De drager is compact en wordt eenvoudig op de trekhaak geklemd. De Touring is een zeer lichtgewicht fietsendrager geschikt voor 1 of 2 (elektrische) fietsen en de Touring Flex Plus is een moderne fietsendrager en is in 2021 op een mooie 2de plek geëindigd in de test van de consumentenbond.  

 

Thule fietsendragers

Al meer dan 75 jaar ontwikkelt Thule slimme, stijlvolle producten die milieuvriendelijk zijn, van hoge kwaliteit en veilig en gemakkelijk in gebruik. De Thule fietsendragers zijn leverbaar in verschillende types (dak, trekhaak en achterklep), zijn getest op veiligheid en beschermen de fiets tegen schade en krassen. De stijlvolle fietsendragers zijn van hoge kwaliteit voor zowel professione fietsers als gezinnen.

Twinny Load fietsendragers

In de begin jaren 80, heeft Twinny Load zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van fietsendagers. Jarenlange ervaring en expertise resulteert in een unieke lijn kwalitatieve fietsendragers welke zijn ontwikkeld volgens de kernwaarden ‘kwaliteit, functionaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid’.

Spinder fietsendragers

Spinder is al ruim 30 jaar een begrip op het gebied van metaalbewerking en design. De Spinder Xplorer fietsendragers hebben een unieke zadelpen bevestiging die ervoor zorgt dat er geen belasting is op het (carbon) frame. Daarnaast zijn ze standaard voorzien van XL wielstoppers en daardoor geschikt voor bandenmaten tot en met 82mm. De maximale wielbasis is 135cm en de afstand tussen de wielgoten is 27cm.

Pro User Amber fietsendragers

De Pro User Amber serie maakt deel uit van de familie van fietsendragers gefabriceerd door Tradekar Benelux BC. Daarnaast is de Amber serie een voordelige basic lijn. De fietsendragers zijn solide, lichtgewicht en kunnen eenvoudig op de trekhaak geplaatst worden door de gepatenteerde snelkoppeling. Door de brede, stabiele wielgorten staan de fietsen stevig op de drager tijdens het transport.  

Webwinkel contact & service

Meld je aan en ontvang € 5.- cadeautegoed*

Ja, ik wil de ANWB Winkel nieuwsbrief ontvangen en geef de ANWB toestemming mij per e-mail te benaderen over de beste acties en kortingen uit de ANWB (Web)winkel. *alleen voor leden

Veilig en betrouwbaar