Hoe onderhoud je een waterdichte, waterafstotende en softshell jas

Als je een waterdichte jas hebt kun je die dan wel wassen? Je wilt natuurlijk niet dat je jas ineens niet meer waterdicht is. Maar ook waterdichte jassen worden natuurlijk vies. Dus wat als je waterdichte jas wel een wasbeurt kan gebruiken? Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.

Hoe was je een waterdichte/ waterafstotende en softshell jas?

Het is belangrijk om alleen een technische wasmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld Granger's. Deze wasmiddelen bevatten namelijk geen additieven als bleekmiddelen, chemicaliën, enzymen, parfums of zouten. Tevens is het ook belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken, deze kunnen een vettig laagje achterlaten op de jas en kan het waterafstotend vermogen aantasten.

Check van te voren altijd het wasvoorschrift op het label aan de binnenkant van je jas voor de juiste temperatuur. Rits vervolgens alle ritsen dicht, bekijk voor de zekerheid nog even of je niets in je zakken hebt laten zitten, ontspan de trekkoordjes en wassen maar. Wij adviseren om de jas hangend te laten drogen, het liefst in de buitenlucht.

Het impregneren van waterdichte/waterafstotende en softshell jassen

Al onze jassen zijn voorzien van een waterafstotende laag DWR (Durable Water Repellency). Die laag slijt door het dragen en wassen heel langzaam af. Je zal zelf merken wanneer je jas een nieuwe impregnatie laag nodig heeft, de regendruppels glijden dan niet meer mooi van de stof af, maar worden ze als het ware in de stof opgenomen. Dan is het tijd om je jas te impregneren.

Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft. Het voordeel van inwassen is dat het impregneermiddel goed gelijk verdeeld is over het gehele kledingstuk.

Op die manier kan de viezigheid uit de vezels komen en kun je beginnen met een 'schone lei'. Je kunt ook kiezen voor een 2-in-1-wasmiddel, dat schoon wast en tegelijkertijd impregneert.

Bekijk hier de was- en impregneermiddelen van Granger’s

Webwinkel contact & service

Meld je aan en ontvang € 5.- cadeautegoed*

Ja, ik wil de ANWB Winkel nieuwsbrief ontvangen en geef de ANWB toestemming mij per e-mail te benaderen over de beste acties en kortingen uit de ANWB (Web)winkel. *alleen voor leden

Veilig en betrouwbaar

Deel deze pagina