Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo kies je de juiste sneeuwkettingen voor je auto

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Ze bieden extra grip en daardoor meer veiligheid. Sneeuwkettingen zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe kies je de juiste voor jouw auto? We leggen het uit.

Welke sneeuwkettingen heb ik nodig?

De bekendste sneeuwkettingen zijn de traditionele kettingen, maar tegenwoordig zijn er loopvlakkettingen op de markt.

Traditionele sneeuwkettingen

Traditionele, 'gewone' sneeuwkettingen worden het meest verkocht. Doordat ze dikkere schakels hebben, zijn ze alleen niet geschikt voor auto's met weinig ruimte in de wielkast. Een ander verschil met loopvlakkettingen is dat je traditionele sneeuwkettingen ook aan de achterkant van het wiel monteert. Hierdoor kost het omleggen van traditionele sneeuwkettingen vaak meer tijd dan het omleggen van loopvlakkettingen. 

Loopvlakkettingen

Een loopvlakketting monteer je alleen op het loopvlak van een band. Dit doe je aan de voorkant van het wiel. Je kunt ze monteren zonder de auto te verrijden, waardoor omleggen een stuk sneller gaat. Dat is niet het enige voordeel; bij het gebruik van loopvlakkettingen is de kans op schade aan je wielen en velgen ook kleiner. 

Loopvlakkettingen worden vooral gebruikt voor auto's die weinig tot geen ruimte hebben in de wielkast. 

Hoe kies je de juiste maat sneeuwkettingen?

Een bandenmaat bestaat uit drie verschillende gegevens: de breedte, hoogte en diameter. De combinatie van deze gegevens bepaalt de juiste maat en welke sneeuwkettingen passen op jouw band. De bandenmaat kun je aflezen op de zijkant van de autoband.

Welke sneeuwkettingen voor jouw banden geschikt zijn kun je met onze configurator bepalen. Omdat er veel verschillende bandenmaten zijn, is het van belang dat dit zorgvuldig gebeurt. Een foutje is snel gemaakt, controleer daarom voordat je op reis gaat of de sneeuwkettingen om de banden passen. 

Let op: het kan zo zijn dat de configurator sneeuwkettingen voor je selecteert, maar dat jouw maat niet op de verpakking van de kettingen staat. Dit komt door nieuwe bandenmaten die op de markt komen, of zogenaamde tussenmaten. De gegevens op onze website worden zorgvuldig bijgehouden, deze gegevens zijn dus actueler dan de verpakking van de sneeuwketting.

Hoeveel sneeuwkettingen heb je nodig?

Je hebt alleen sneeuwkettingen nodig voor de twee aandrijfwielen. Dit zijn de wielen waarop de motor de kracht uitoefent om de auto te laten rijden. Zorg er dus voor dat je weet of je auto een voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving heeft.

Het is niet altijd nodig om bij een vierwielaangedreven auto sneeuwkettingen om alle wielen te monteren. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.

Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken?

Wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, kan per land verschillen. Check dus vooraf wat de regels zijn.

De wegen waar sneeuw­kettingen ver­plicht zijn, worden aangege­ven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.

Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?

Op de verpakking van sneeuw­ket­tin­gen staat een maximumsnel­heid genoemd. Hier moet je je aan houden!

Sneeuwkettingen omleggen

Hoe leg je sneeuwkettingen om? Bekijk hier de video:


Extra tips:

  • Zorg voor vertrek dat je weet hoe je sneeuwkettingen omlegt. We raden aan om het thuis een keer in alle rust te proberen. Dat is een stuk prettiger dan wanneer je dit onderweg met het zweet op je voorhoofd moet doen.
  • Pak sneeuwkettingen altijd als laatste in, zodat je ze makkelijk kunt pakken wanneer je ze nodig hebt.

Sneeuwkettingen met ANWB-ledenvoordeel

Profiteer van extra ledenvoordeel bij aanschaf van sneeuwkettingen bij de ANWB. Ook voor sneeuwkettingen voor SUV's en 4x4's kan je in de ANWB Webwinkel terecht (tijdens najaar en winter).

Sneeuwkettingentest

In 2021 testte onze Oostenrijkse partnerclub ÖAMTC verschillende sneeuwkettingen op onder andere gebruiksgemak en slijtage. Bekijk hier de resultaten van de sneeuwkettingentest 2021.

Kopen of huren?

Twijfel je tussen sneeuwkettingen kopen of huren? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.