Bij onze waterdichte jassen zie je vaak specificaties staan als ‘waterdicht tot en met 5.000 mm’ of ‘waterdicht tot en met 10.000 mm’. Deze specificaties wijzen op de waterdichtheid, maar wat betekenen ze precies en hoe worden ze gemeten?

Hoe wordt waterdichtheid gemeten?

Waterdichtheid wordt altijd uitgedrukt in een getal in millimeters. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe hoger de waterdichtheid. Het testen van de waterdichtheid van materialen gebeurt door een buis met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter op het materiaal te plaatsen: een zogenaamde ‘waterkolom’. Vervolgens wordt de buis gevuld met water en wordt er gekeken tot hoe hoog dit water in de buis kan stijgen voordat de druk op het materiaal zo groot wordt dat het gaat lekken. Op basis hiervan wordt de waterdichtheid bepaald: laat het materiaal bijvoorbeeld pas water door na een belasting van 10 meter water, dan krijgt het een cijfer van 10.000 mm.

Diverse waterkolomwaardes op een rij:

  • 0 - 1.000 mm: De stof is waterafstotend, maar niet waterdicht.
  • 1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken.
  • 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui.
  • 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht. Een zware regenbui of natte sneeuw is geen probleem en zelfs bij ondiepe onderdompeling blijf je droog.
  • 30.000 mm en hoger: Solide, non-poreuze materialen die niet breken of vervormen en water dus nooit zullen doorlaten. Je zult dit niet snel tegenkomen in kledingstukken, omdat dit soort materialen niet ademen. 

Waterdichte jassen

Waterdichte jassen laten geen water door om drie redenen: ze zijn gemaakt van een waterdichte (maar wel ademende) stof, ze zijn voorzien van getapete naden en ze zijn geïmpregneerd met een waterafstotende coating. De meeste waterdichte jassen zijn voorzien van waterdichte ritsen en/of extra bescherming op de meest kwetsbare plekken, zoals een extra flap over of onder de rits, waardoor water niet door de rits heen kan komen.

Onderhoud en wastips


Waterdicht en toch ademend

Om kleding waterdicht en tegelijk ademend te maken, wordt er gebruik gemaakt van een membraan. Een membraan is een dunne vlies met poriën. Zo'n porie is vele malen kleiner dan een waterdruppel, maar wel groot genoeg om een molecuul waterdamp (zweet, dus) door te laten. Zo kan de stof waterdicht en toch ademend zijn. Bovendien is de jas voorzien van een PFC-vrije coating, waardoor regendruppels van de jas af parelen.

PFC-vrij

Al onze waterdichte en waterafstotende jassen zijn PFC-vrij: PFC-vrije kleding bevat geen chemische stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. PFC-vrije kleding is op een alternatieve wijze waterafstotend of waterdicht gemaakt. Hierdoor worden deze jassen ook wel eco friendly genoemd, oftewel: vriendelijk en minder belastend voor het milieu. Lees meer over PFC-vrije jassen.

Waterdichte damesjassen                  Waterdichte herenjassen


Shop waterdichte jassen

Webwinkel contact & service

Meld je aan en ontvang € 5.- cadeautegoed*

Ja, ik wil de ANWB Winkel nieuwsbrief ontvangen en geef de ANWB toestemming mij per e-mail te benaderen over de beste acties en kortingen uit de ANWB (Web)winkel. *alleen voor leden

Veilig en betrouwbaar

Deel deze pagina