Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietstas?

5 stappen voor het kopen van een fietstas

Voor de dagelijkse boodschappen, je laptop of sportspullen: een fietstas is simpelweg erg handig én veilig. Maar welke fietstas moet je nu kiezen: een dubbele, enkele, pak-af-tas of toch liever een fietsmand? In dit artikel vind je 5 tips van onze ANWB fietsexperts waar je op kunt letten bij het kopen van een fietstas.

Stap 1: Welke soort fietstas?

Als eerste moet je bepalen of je voor een enkele of een dubbele fietstas gaat. Bedenk wat je wilt meenemen in de tas en of je de fietstas ook los van de fiets wilt gebruiken als rugzak, shopper, boodschappen- of werktas.

Voordelen enkele fietstas
Wil je een fietstas kopen om je laptop, werktas of andere kleine spullen in mee te nemen? Ga dan voor een enkele fietstas. Het voordeel van een enkele fietstas is dat je hem vaak gemakkelijk van je fiets kunt halen. Dit noem je een afpaktas of pak-af-tas. Handig als je meerdere afspraken hebt en je spullen niet onbeheerd wilt achterlaten. Zo worden je spullen minder snel gestolen. De tassen hebben vaak een handvat of schouderriem, waardoor je de tas gemakkelijk mee kunt nemen als rugzak, shopper of schoudertas.

Bekijk enkele fietstassen

Voordelen dubbele fietstas
Bij een dubbele fietstas heb je aan twee kanten van de bagegedrager opbergruimte. Een dubbele fietstas is handig voor boodschappen, sportspullen, schoolboeken of andere zware spullen. Het voordeel van een dubbele fietstas is dat het gewicht goed wordt verdeeld over de fiets. Je fiets is beter in evenwicht en hij valt hierdoor minder snel om. Ook tijdens het fietsen is dit veiliger: je raakt minder snel uit balans. En er past natuurlijk meer in een dubbele dan bij een enkele fietstas.

Bekijk dubbele fietstassen

Pro-tip: Wil je de ruimte van een dubbele fietstas, maar wel de mogelijkheid hebben om de tas van je fiets af te halen en mee te nemen? Dan kun je ook nog kiezen voor twee enkele fietstassen.

Stap 2: Hoe groot moet de fietstas zijn?

Als je hebt gekozen of je een enkele of dubbele fietstas wilt, denk dan na over hoe groot de fietstas moet zijn. De meest standaard dubbele fietstas heeft meestal een inhoud van 45 liter. In onderstaand overzicht vind je wat je kwijt kan in hoeveel liters.

Stuurtas

Kleiner dan 10 liter

Enkele fietstas

10 - 20 liter

Dubbele fietstas

20 - 30 liter

Stap 3: Hoe bevestig je de fietstas?

Een fietstas kun je op twee manieren bevestigen op een fiets:

1. Met riempjes of ophanghaken
Een enkele fietstas kun je vaak met ophanghaken vastmaken of klikken aan je bagagedrager. Als je de tas van je fiets wilt halen, klik je het systeem weer los en je gaat op pad. Het voordeel van een kliksysteem is dat je de tas snel los en vast kunt maken. Een dubbele fietstas bevestig je vaak met riempjes en gespjes. Deze tassen zitten erg stabiel en stevig vast en hierdoor worden ze niet snel gestolen.

2. Met een merkspecifiek bevestigingssysteem
Steeds meer merken fietstassen hebben hun eigen bevestigingssysteem. Dit zijn vaak systemen die op elke bagagedrager kunnen worden gemonteerd.

E-bikes
Bij een elektrische fiets moet je extra goed op het bevestigingssysteem letten, omdat sommige niet passen door de accu onder de bagagedrager. Check of er genoeg ruimte zit tussen de accu van je fiets en de bagagedrager. Veel merken houden hier rekening mee en maken de bevestigingsriempjes extra lang en dun, zodat dit geen probleem hoeft te zijn. De ruimte tussen de bagagedrager is beperkt en daardoor zijn de riempjes extra dun gemaakt. Ook is de bagagedrager dikker, dus daarom zijn de riempjes langer gemaakt.

Stap 4: Moet de fietstas waterdicht of waterafstotend zijn?

Of een fietstas 100% waterdicht of 'slechts' waterafstotend is, is afhankelijk van het materiaal van de tas, of de naden gelast zijn en de sluiting.

Waterafstotende fietstassen
Gebruik je de fietstassen voor de boodschappen en ben je meer een mooi weer fietser? Een waterafstotende fietstas houdt je spullen droog bij een paar druppels van een lichte regenbui, maar als je een flinke stortbui over je hoofd krijg, kan het zijn dat je spullen toch vochtig worden. Tassen die niet waterdicht zijn kunnen dat wel worden door een regenhoes erbij te kopen. Deze kun je om je fietstas heen doen, als je weet dat je die enkele keer door een flinke bui heen moet.


Waterdichte fietstassen

Fiets je elke dag door weer en wind naar je werk of school? Dan wil je dat je tas 100% waterdicht is, zodat je laptop, boeken en papieren droog aankomen. Waterdichte fietstassen zijn gemaakt van een materiaal met coating en hebben gelaste naden. Hierdoor lekt er geen ophopende druppels via de naden naar binnen en komen je spullen droog aan.

Sluiting fietstassen
Iets wat veel mensen vaak vergeten is kijken naar de sluiting van de fietstas. De meest voorkomende sluitingen zijn gesp-sluitingen en rolltop-sluitingen. Bij een gesp-sluiting kan alsnog opspattend regenwater tussen de opening van de tas en de sluitklep komen. Deze sluitingen vind je dan ook meestal bij waterafstotende tassen. Een rolltopsluiting rits je eerst dicht om vervolgens de bovenkant om te rollen en vast te zetten met een sluiting. Dit duurt iets langer, maar hierdoor is de tas 100% waterdicht.

Stap 5: Moet de fietstas speciale eigenschappen hebben?

Bedenk tot slot of je een standaard, goedkope fietstas wilt kopen of ga je voor een fietstas met handige functionaliteiten? Dit zijn niet de allerbelangrijkste eigenschappen van een fietstas, maar met deze vernuftigheidjes kun je het gebruiksgemak en gebruiksplezier enorm verhogen en irritaties voorkomen. En als je de fietstas elke dag gebruikt, is dat toch ook belangrijk!

  • Denk aan of speciale opbergvakken voor je laptop of bidonhouder handig kunnen zijn om heen en weer geschuif van spullen in bochten te voorkomen
  • Wil je extra reflectoren op je tas hebben, omdat je vaak in het donker fietst? Zo ben je extra goed zichtbaar voor andere weggebruikers in het verkeer. 
  • Welke type sluiting heeft de fietstas? De tas open en dichtmaken is toch een handeling die je vaak gaat doen, dus het is handig als de riempjes, klittenband, rits of gespjes aansluiten bij jouw wensen.
  • Let er op of de tas een schuinaflopende voorkant heeft, zodat je niet met je voeten tegen de fietstas aantrapt.

Pakaf fietstassen